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Welcome to South African Tuesday or the Rainbow Nation’s Tuesday recipe!
Melktert which means literally “milk tart” in Afrikaans is the most traditional South African tart you might say, a classic South African favourite and very easy to make, I promise. It is basically a puff pastry crust containing a delicious creamy filling made with flour, eggs, sugar and milk, similar to an English custard baked in the oven. If you can bake blind your pastry and heat milk, then you can make this. You will not regret it, believe me. It is often served with coffee or tea in the afternoon for “tea time”.

Serves 6 to 8

Ingredients:

1 roll of puff pastry
4 eggs, (2 whole eggs and 2 egg yolks)
50 g / 1/4 cup sugar
50 g / 1/4 cup plus 1 tablespoon flour
500 ml whole milk
30 mg / 2 tablespoons butter
1 teaspoon vanilla essence
1 stick cinnamon
Ground cinnamon and sugar to dust 

Preparation: 

Preheat oven to 200 C / 400 F
Butter a 22cm / 9 inch tart dish and line with the puff pastry and prick the base
Bake blind – line with parchment paper, fill with baking beads and bake for 10 minutes
Remove beads and bake 5 minutes more
Set aside
Bring the milk and the cinnamon stick to the boil
Turn off heat and allow the flavours to infuse for 30 minutes
Discard the cinnamon stick after 30 minutes
In a bowl mix together the eggs and sugar until fluffy
Whisk this into the warm milk, whisk vigorously until smooth
Return the saucepan to medium heat stirring constantly until the custard thickens
Remove from the heat
Whisk in the butter and the flour
Add vanilla essence
Pour into the tart pan
Bake for 20 to 30 minutes, until the filling is set and golden
Sprinkle with cinnamon and sugar
Serve warm or at room temperature
Enjoy!

 

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Melktert d’Afrique du Sud

C’est la légendaire recette de Melktert (tarte au lait). Une recette gagnante ! Un dessert traditionnel d’Afrique du Sud, très facile à préparer.

Ingrédients:

  • 50 g de sucre
  • 2 œufs plus 2 jaunes d’œufs
  • 50 g de farine
  • 1 pincée de sel
  • 1 baton de cannelle
  • 1 cuillère à café d’extrait de vanille liquide
  • 500 ml de lait
  • 30 g de beurre en morceau
  • 1 cuillère à café de cannelle en poudre et sucre
  • 1 rouleau de pâte feuilletée

Méthode de préparation

  1. Préchauffer le four à 200°C.
  2. Graisser un moule à tarte de 22 cm
  3. Etaler le rouleau de pâte, papier sulfurisé, des poids, mettre au four, faire cuire 10 minutes. Enlever le papier et poids et remets au four pour 5 minutes
  4. Chauffez le lait et le baton de cannelle
  5. Quand le lait est chaud, retirez la casserole du feu, couvrez et laisser infuser 30 minutes puis jetez le baton de canelle
  6. Dans un grand bol, battre ensembles les oeufs et le sucre jusqu’à ce que le mélange soit homogène
  7. Ajouter ce melange au lait en mélangeant vivement au fouet
  8. Portez à ébullition en remuant avec une spatule
  9. Incorporer la farine, le sel et bien mélanger
  10. Ajouter la vanille
  11. Ajouter le beurre et mélanger doucement à la cuillère de bois
  12. Verser dans l’assiette à tarte.
  13. Cuire au four 20 – 30 minutes jusqu’a le centre soit figé.
  14. Saupoudrer le dessus avec la poudre de cannelle et le sucre
  15.  Servir chaud ou tiède.
  16. Bon Appétit!
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